Miyom Nedir? Belirtileri Nelerdir?

08.03.2021
2.547
Miyom Nedir? Belirtileri Nelerdir?

KADINLARDA MİYOM

Kadınlarda çok sık görülen hastalıklardan biri miyomdur. Genelde rahmin içinde ya da dışında oluşan iyi huylu kistlerdir. Genetik nedenlerden kaynaklanabilir. Kadınlarda miyom daha çok 30-40 yaşlarında görülmekte olup ergenlik ve yetişkinlik dönemlerinde nadiren görülür. Ailede miyom hastalığı görülmesi riski arttırmaktadır.

Miyomlar genellikle üreme dönemlerinde büyürken menopoz dönemlerinde küçülmektedir.

Genelde kadınlık hormonunun(östrojen) miyomların büyümesine yol açtığı söylenebilir.

KADINLARDA MİYOM BELİRTİLERİ NELER OLABİLİR?

Genellikle kadınlarda miyomlar şikayete yol açmamaktadır. Fakat kadınlar adet düzensizlikleri vb. gibi nedenlerde doktora gittiğinde bu durum anlaşılabilmektedir.

*Düzensiz adet görme

*Aşırı adet kanaması

*Kasık ağrısı

*Leke gelmesi

*Demir eksikliği

*Sırt ağrısı

*Parçalı pıhtı kan gelmesi

*Sürekli baş ağrısı

*Yorgunluk olması

*Hep uyuma isteği gelmesi

*Adet süresinin uzaması

Bu tarz belirtiler gördüğünüzde mutlaka bir jinekolojik muayene olmalısınız.

Genellikle miyomların büyümesi zaman alır ve kansere dönüşme riski azdır. Ancak kesinlikle ihmal edilmemelidir çünkü hızlı büyüyen miyomlarda kansere dönüşebilme riski vardır.

Adet sancısı için ağrı kesiciler verilmektedir. Eğer kadınlar da ağrı kesiciler fayda etmiyor ve hamile kalamıyorlarsa, şişlik, aşırı kanama gibi sorunlar artıyor ise ameliyat edilebilmektedir.

 

MİYOM AMELİYATI NASIL OLUR?

Miyom ameliyatı açık ve kapalı şekilde yapılabilmektedir. Kapalı yöntemde büyük bir alan kesilmez, 0.5 cm delik açılarak işlem yapılabilmektedir. Tabi ki bunun için miyomun boyutu çok önemlidir.

Açık yöntemde ise 10-15 cm’ lik bir kesi yapılarak karnın alt kısmından ameliyat edilir. Bazen doğurganlık dönemini geçmiş kadınlarda rahimde alınabilmektedir.

 

Miyomlar rahimde kitlesel davranışlar gösterdiğinden gebelik oluşumuna engel olurlar. Aynı zamanda mesaneye baskı yaptığından kadınlarda sık sık tuvalete çıkma ihtiyacı doğurur. Her kadın mutlaka rutin jinekolojik muayenelerini yaptırmalıdır. Her hastalık başta çok kolay tedavi edilebilir fakat çok geç fark edilen durumlar tedaviyi de zorlaştırmaktadır. Muayenelerde ultrasonlardan ya da MR görüntülemelerden yardım alınabilmektedir. Tedavi yöntemlerinden biri de Histeroskopidir. Histeroskopide rahim içinde yer alan küçük miyomlar vajina yolundan girilerek alınmaktadır.

Kadınlarda Miyom Tipleri Nelerdir?

*Saplı miyom: Rahim dışına büyüyen miyomdur.

*Parazitik miyom: Rahim dışında, karında olan miyom.

*Submüköz miyom: Rahim içinde olan miyom.

*İntramural miyom: Rahim orta tabakasında olan miyom.

*Subseröz miyom: Rahim dış tabakasında olan miyom.

Genellikle miyomlar büyümek için oksijene ihtiyaç duymaktadır bu nedenle aniden büyürken oksijen karşılanamaz ve hücreler ölür ve ağrı gerçekleşebilir.

Kistler ve Miyomlar Arasındaki Fark?

Kist yumurtalık içinde bulunan su dolu keselerden meydana gelir miyom ise kas hücrelerinin birleştiği rahim içinde veya etrafında olan tümörlerdir ancak ikisi de iyi huyludur. Miyom ameliyatı sonrası miyomlar zaman içinde tekrarlayabilmektedir bu nedenle hastalar bu konuda bilinçlendirilmelidir. Hastalar ameliyattan sonra da düzenli olarak muayene yaptırmalıdır.

NASIL MİYOMLAR TEDAVİ EDİLEBİLİR?

*Miyomların çoğu zaman tedavi yöntemi takip etmektir.

*Eğer miyom kanamaya yol açıyorsa ve rahim içindeyse ameliyat olunması gerekir.

*Miyom büyüklüğü 5 cm üzerindeyse ameliyat olunması gerekir.

*İdrar torbasına baskı yapıyor ise ameliyat olunması gerekir.

 

Evde kendimiz birçok hastalığın ufak tefek belirtilerini hissedebileceğimiz gibi miyomların da vücutta yarattığı bazı belirtileri görebiliriz. Önemli olan bu belirtileri hafife almamak ve muayene olmak.

Erken teşhis edilen her hastalık tedavi aşamasında bize kolaylık sağlayacaktır.

 

MİYOM AMELİYATINI ETKİLEYEN FAKTÖRLER

*Hastanın yaşı

*Miyomun yeri

*Belirtileri

*Büyüme hızı

*Çok düzensiz adet görme

Miyomlar bazen hiç belirti vermemektedir bunun en başlıca sebebi rahmin dışına doğru büyüyen miyomdur. Bu tarz miyomlar belirti vermeden büyüyebilmektedir.

MİYOM VE HORMONLAR

Miyomlar östrojen hormonuna bağlı olduğu için östrojen düşüklüğünde ya da yüksekliğinde etkilenmektedir. Buna örnek olarak;

* Gebelikte bu hormonlar artacağı için buna bağlı olarak miyomlarda büyüme gösterecektir. Lohusalık döneminde ise küçülecektir.

* Hasta menopoza yakınsa tedavi olarak takibe alınır çünkü menopoz döneminde östrojene bağlı olarak miyomlar küçülecektir.

 

Miyom kadınlarda çok sık görülebilen bir hastalıktır fakat kansere dönüşme riski çok çok azdır. Endişeye kapılmamalı ancak muayenelerinizi aksatmamalısınız. Miyomlar çok fazla belirti göstermediğinden kontrolleri dikkate almanızda fayda vardır. Her kadın mutlaka en az yılda 1 kez jinekolojik muayene yaptırmalı ve ortaya çıkabilecek hastalıklar için erken önlemler almalıdır.

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.