PREMENSTRÜEL SENDROM

22.10.2021
2.480
PREMENSTRÜEL SENDROM

PREMENSTRÜEL SENDROM

 

Kadınlar her ay adet olmadan önce belirli şikayetler ve belirtiler yaşamaktadır. Premenstrüel Sendrom kadınların adet günleri yaklaşırken yaşadıkları fizyolojik ve psikolojik değişikliklerdir. Genellikle kadınlar bu dönemlerde gergin ve sinirli olabilmektedir. Premenstrüel Sendrom bazen kadınların günlük yaşantılarını etkilemektedir.

 

 

Premenstrüel Sendrom Yaşayan Kadınların Belirtileri Nelerdir?

*Ağrı yaşarlar

*Depresyon görülebilir

*Sinirlilik yaşanabilir

*Konsantrasyon bozukluğu yaşanabilir

*Sosyal yaşamdan uzaklaşma görülebilir

*Özgüven düşüklüğü yaşanabilir

*Kadınların göğüsleri hassaslaşır

*Kilo artışı yaşanabilir

*Ağlama krizi yaşanabilir

*Sivilcelenme görülebilir

*Kabızlık ve ishal yaşanabilir

*Karın şişebilir

*Aşırı yeme isteği görülebilir

*Baş ağrısı yaşanabilir

*Halsizlik yaşanabilir.

 

Tüm bunlar Premenstrüel Sendrom belirtileri olabilir. Fakat ağrılı adet kanamaları Premenstrüel Sendrom değildir.

 

 

Premenstrüel Sendrom Neden Olur?

Premenstrüel Sendroma neden olan şeyler tam olarak bilinmemekle beraber üreme hormonlarının neden olabileceği düşünülmektedir. Aynı zamanda kadınlarda magnezyum ve kalsiyum eksikliğinin de Premenstrüel Sendroma neden olabileceği düşünülmektedir.

Kadınların stresten her dönemde uzak durması gerekirken özellikle regl dönemlerinde stresten uzak durmalarında fayda vardır. Premenstrüel Sendrom yaşayan kadınların bir diğer nedeni de stres hormonlarından kaynaklanabilmektedir bu nedenle stresi kontrol altında tutmak sendromu yaşamamak ya da hafif atlatmakta etken rol oynayacaktır.

 

Premenstrüel Sendrom Tedavisi İçin Yapılacaklar Nelerdir?

*Rahatlamak için egzersizler yapılmalı.

*Kalsiyum ve Magnezyum içeren gıdalar tüketilmeli.

*Meyve ve Sebze tüketilmeli.

*Vitamin alınmalı.

*Çok ağır yiyecekler tüketilmemeli.

*Sinir ve stresten uzak durulmalı.

 

Premenstrüel Sendrom yaşayan kadınlar şikayetlerini göz önünde bulundurmalı ve birkaç ay kendilerini kontrol etmelidir. Şikayetlerinin ne zaman başlayıp ne zaman bittiğini ve ne sıklıklarda yaşandığını bilmelilerdir.

 

Premenstrüel Sendrom Yaşama Riski Daha Yüksek Olan Kadınlar:

Premenstrüel Sendrom yaşam riski daha çok olan kadınların başında annesinde bu sendrom olan kadınlar gelebilmektedir. Aynı zamanda Premenstrüel Sendromun yaş arttıkça azalmakta olduğu bilinmektedir. Şeker hastaları, Migren hastaları ve çeşitli hastalıkları olan kadınlarda Premenstrüel Sendromu daha ağır yaşamaktadır.

 

Premenstrüel Sendrom yaşayan kadınların genellikle doğumdan ve menopozdan sonra bu şikayetlerinin bittiği ve tekrar bir sorun yaşamadıkları görülüyor. Bu nedenle bazı durumlarda sendromdan kurtulmanız mümkün olacaktır. Bu dönemde depresyonu çok yoğun yaşayan kadınlar doktorlarına danışarak antidepresan ilaçlar kullanabilir. Kendi tercihine göre alınacak ilaçlar hormonları bozabilmekte ve bir başka alanda zarar görmenize neden olabilmektedir bu nedenle alanında uzman bir kişiden yardım almanız oldukça önemlidir. Aynı zamanda bu dönemde yeterince uyumanız da sendromu atlatmakta çok önemlidir. Uykunuzu yeterli kadar almak için yaklaşık olarak 8-9 saat uyumanız tavsiye ediliyor.

 

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.