Egzama nedir? Egzama nasıl geçer?

27.01.2021
3.135
Egzama nedir? Egzama nasıl geçer?

Egzama nedir? Egzama nasıl geçer?

Egzama, bir deri hastalığıdır.  Çeşitli olumsuz durumlara bağlı olarak deri üzerinde oluşan ve kronikleşen bir cilt sorunudur.

Egzama cildin herhangi bir noktasında ortaya çıkabilmektedir. Görüntüsü itibari ile kişilere olumsuz durumlar yaşatabilmekte bazen kaşıntılı bir şekilde cilt üzerinde kızarıklık, şişlik ve su kabarcıkları şeklinde ortaya çıkabilmektedir.

Egzama belirtileri nelerdir?

Günümüzde strese bağlı olarak pek çok kişide sıklıkla görülmekte olan bir cilt hastalığıdır.  Egzama belirtileri genel olarak benzer şekilde oluşmaktadır.

En sık rastlanan belirtileri ise;

Cilt kuruması,

Cildin kaşınması

Cilt üzerinde oluşan kabarmalar

Kızaran görüntü oluşumu

Saç egzaması oluştuğunda pul şeklinde kepeklenme

İltihap durumları

Deri tabakasının kuruyarak çatlaması

Egzama neden olur?

Egzama neden olur, bu tamamen hastalığı tetiklemekte olan durumla ilgili bir durumdur.  Farklı sebeplere karşın cilt tepki vererek egzama oluşumu şeklinde ortaya çıka gelmektedir.  Bazen psikolojik bir sebebe bağlı olarak bazen de tüketilen besinlere ya da dışarıdan alınan kimyasal maddelere karşı tepki olarak ortaya çıkabilmektedir.

Son dönemlerde özellikle saç egzaması birçok kişi üzerinde yaygın olarak görülmektedir. Genel olarak strese bağlı olarak ortaya çıktığı saptanmaktadır.

Egzama hastalığı çeşitleri nelerdir?

Egzama hastalığı, görülmekte olduğu noktaya göre kendi arasında çeşitlere ayrılmaktadır. En sık rastlanan egzama çeşitleri ise;

El Egzaması

Ellerin çeşitli kimyasallara maruz kalması yada alerjen herhangi bir besin ile temas edildiği durumlarda  el bölgesinde  görüldüğü durumlardır.

Atopik Egzama

Özellikle bebeklikle birlikte ileri gelmekte olan bir egzama türüdür. Genetik olarak alerjik yatkınlıkla ilgili bir durum olarak da ortaya çıkabilmektedir. Tedavisi olsa da tekrarlayan bir durum söz konusu olabilmektedir.

Seboreik Egzama

En sık görülen egzama çeşitlerinden biridir ve sebebi bilinmemektedir. Bulunduğu nokta üzerinde pul pul dökülmeler ve kaşıntı şeklinde ileri gelmektedir. Mevsimsel dönemlerde sıklıkla yaşanmaktadır.

 

Kontakt Egzama

İritan madde temasından dolayı ortaya çıkmakta olan bir egzama türüdür. Kimyasal etkileşim sonucu akut şeklinde ortaya çıkmaktadır.

Numuler Egzama

Vücudun bacak, el ve kol kısımlarında sıklıkla görünmektedir.  Çember şeklinde kızarmalar ile ortaya çıkmakta olan kaşıntılı egzama türüdür.

Asteatotik Egzama

Tamamen cilt kuruluğuna bağlı olarak veya ihtiyarlık döneminde görülen bir egzama türüdür.

Stres Egzaması

Son dönemlerde çok yaygın görülen psikolojik tabanlı bir cilt sorunudur. Özellikle saç egzaması şeklinde ortaya çıktığı bilinmektedir.

Egzama tanısı nasıl konulur?

Egzama tanısı uzman hekimlerde yapılan kontroller, kan tahlilleri sonucunda kolayca konabilmektedir.

Egzama tedavi yöntemleri nelerdir?

Egzama tedavisi yapılırken en başta neden olduğu sebep ortaya çıkarılmakta ve buna uygun bir tedavi oluşturulmaktadır.  Kronik egzama durumlarında tedaviler bir çözüm oluşturamamaktadır.

Kronik oluşumlarda etkilerini azaltmaya yönelik tedaviler uygulanmaktadır.

Yapılan incelemenin sonucunda egzama tanısı konulduktan sonra duruma göre ilaç tedavisi uygulanmaktadır.

 

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.